We krijgen vaak de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen een scharrelei en een biologisch ei. Het antwoord daarop is duidelijk: veel.

Om onze eieren biologisch te mogen afzetten, moeten we ons aan veel regels houden:

  • biologisch voer voeren
  • meer ruimte in de stal bieden
  • meer daglicht geven
  • vrije uitloop naar buiten mogelijk maken

De uitloop is minimaal 4m2/hen en binnen zitten er maximaal 6 hennen/m2. De kippen hebben minimaal 8 uur per dag toegang tot de uitloop en een nachtrust van minstens 8 uur is verplicht. Per 8 kippen is er een legnest aanwezig en tot slot mogen de snavels van de dieren niet gekapt of getoucheerd (geslepen) zijn.

In Nederland krijgen biologische eieren het EKO-keurmerk. In de supermarkt zijn ze te herkennen aan het EKO-keurmerk op het doosje. Ook aan het stempel op de eieren kun je zien dat het gaat om een biologisch ei. De eicode op het ei begint met een ‘0’, vrije uitloop eieren hebben code ‘1’ en scharreleieren herken je aan de code ‘2’. Eieren van dieren die in een verrijkte kooi leven krijgen code ‘3’.

Scharrelkippen komen, ondanks het woord ‘scharrel’ nooit buiten. Dat ‘scharrelen’ doen deze kippen in hun stal, waar ze minder ruimte hebben dan onze kippen. Het verschil tussen een biologisch ei en een vrije uitloop ei is voor veel mensen wat lastiger. Want een vrije uitloop kip loopt toch ook buiten? Dat klopt, maar voor een biologisch certificaat komt meer kijken dan alleen een uitloop. Zo moeten de dieren biologisch voer krijgen. Dat betekent dat het voer dat de kippen eten is geproduceerd volgens de biologische richtlijnen: dus geen chemische (bestrijdings)middelen of kunstmest.

Ook in de uitloop of op de rest van het bedrijf mogen wij geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken.

‘Biologisch’ is een landbouw- en veehouderijmethode die bezighoudt met het in stand houden van de gezondheid van bodems, ecosystemen, dieren en mensen. Biologisch is de agrarische variant van  maatschappelijk en duurzaam verantwoord ondernemen. Biologische ondernemers dragen bij aan het verduurzamen van voedselketens.

Door het kopen van een biologisch ei houd je niet alleen rekening met dierenwelzijn, maar ook met het milieu, het klimaat, de biodiversiteit en de bodemkwaliteit. Dit komt omdat bij biologische productie geen gebruik is gemaakt van chemische middelen of kunstmest.

Daarnaast doen wij bij Egg-tivity ons best om nog duurzamer te produceren dan we wettelijk verplicht zijn door: energiebesparing, zonnepanelen en het bijvoeren van zelf geproduceerd voer (gras).