Kernvoer en tarwe

De eerste jaren voerden wij de kippen met kernvoer (samengesteld voer dat in de voerfabriek gemaakt wordt) en losse tarwe. Dit is bijzonder, omdat de meeste pluimveehouders een compleet voer voeren dat in z’n geheel in de voerfabriek wordt gemaakt. Om zelf tarwe bij de voeren zijn extra silo’s en een voerweger nodig. De voerweger ‘mengt’ het kernvoer met de tarwe.

Kernvoer, tarwe, kalksteen, mais, grasbrok en haverdoppen

Sinds een paar jaar hebben we het aantal grondstoffen dat we zelf bijvoeren flink uitgebreid. Naast tarwe en kernvoer mengen we nu ook kalksteen, mais, grasbrok en haverdoppen bij. In de ‘ voerkeuken’ worden alle grondstoffen gemengd. Te grote grondstoffen worden gemalen in een hamermolen. Daarna gaat alles in de kegelmenger.

De grondstoffen kunnen in verschillende vormen aan het voer worden toegevoegd, bijvoorbeeld via een poederdosator, gritdosator, een bigbaglosser en binnenkort ook via een vloeistofpomp.

Zelf dagelijks bepalen wat de kippen nodig hebben

Het doseren, mengen en voeren gaat automatisch via de procescomputer die we zelf programmeren. Zo kunnen we per dag de verhouding van de grondstoffen in het voer bepalen. We kunnen ook de structuur ervan zelf bepalen.

We hebben hiermee een eigen maal- en menglijn, net als een echte voerfabriek. Het grote voordeel hiervan is dat we direct het voer kunnen aanpassen aan de behoefte van de kip. We hoeven niet eerst een silo leeg te voeren (dat kan wel een paar weken duren).